WINA WZMACNIANE

Wino wzmacniane

Wina wzmacniane inaczej nazywane są również winem likierowym. Zawartość alkoholu, który się znajduje w tego typu winach, waha się w granicach około 15% do 22%. Do win wzmacnianych dodaje się mocniejszejszego alkoholu w celu powstrzymania procesu fermentacji. W takim przypadku zablokowane zostaje działanie drożdży.

Wino online - wino wzmacniane

Rodzaje win wzmacnianych

Rodzaj wina zależy od jego pochodzenia. W tej chwili na rynku widnieje bardzo szeroki wachlarz tego typu trunków. Od greckich po cypryjskie, ale również portugalskie, chorwackie, a nawet francuskie. Likierowe wina w przypadku dodania alkoholu pod sam koniec jego fermentacji mają szczególną trwałość. To wszystko powoduje, że wino w takiej postaci posiada odpowiedni balans pod względem smaku, co dodaje trunkowi wyrazistego charakteru.

Równowaga w smaku jest bardzo zrównoważona. Słodycz, jak również kwasowość oraz gorycz jest odpowiednio wyważona. Pod względem nut zapachowych, można wyczuć nuty owocowe, nuty gorzkiej czekolady i orzechów. Kolor wina zależy od szczepu winogron. Białe wino może przybrać z czasem kolor nawet ciemnobursztynowy, natomiast czerwone cechuje głęboka, ciemna i nasycona czerwień.

Podawanie wina likierowego

Najodpowiedniejsza temperatura podania win wzmacnianych waha się między 4-6°C. Bardzo dobrym pomysłem jest przelanie wina do karafki przed samym podaniem. Wtedy cały bukiet smakowy wydobywa się z wina. Te najsłodsze możemy z powodzeniem podawać do ciast, tortów i deserów.
Filtry
Kolor
Smak
Rodzaj
38PLN 265PLN
POMOC EKSPERTA:
Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?