WINO RÓŻOWE SŁODKIE

Wino różowe słodkie

Chcesz poczuć delikatny i aksamitny, słodki smak różowego wina? Pyszne deserowe różowe wino słodkie idealnie pasuje do celebrowania oraz relaksu. Poznaj najróżniejsze butelki z wielu krajów świata. Poznaj  niesamowite smaki z różnych zakątków. Zobacz asortyment.

Wino różowe słodkie

Słodkie wino różowe to najsłodsza odmiana tego koloru wina. Zawiera największą słodycz i najczęściej kojarzone jest jako wino deserowe. Często kojarzone jest jako wino dla Pań lub imprez w damskim gronie.

wino różowe dla pań

Gdy nadejdzie sezon na otwarte okna, prawdopodobnie będziesz również gotowy do wymiany ziemistych, tanicznych czerwieni na lżejsze, bardziej żywe wina różowe. Ale to, że jest różowe, nie oznacza, że ​​wino różowe nie ma tak dużej złożoności i siły łączenia. Wina różowe mogą się bardzo różnić intensywnością i słodyczą, a wspaniałe odmiany pochodzą z niemal każdego regionu winiarskiego na świecie. Najpopularniejsze róże różowe mają rześkość bieli z odrobiną tego samego owocowego bogactwa, które kochasz ze swojej ulubionej czerwieni. Podawaj je na zimno lub lekko schłodzone, aby uzyskać najbardziej orzeźwiającą szklankę (lub nawet w domowej roboty lodzie). Róża pięknie komponuje się ze wszystkim, od przepisów na grillowanie po ryby, półmiski serów, owoce i duże letnie sałatki.

Niektóre z nich występują zarówno w odmianach musujących, jak i niegazowanych, a inne są bąbelkami. Dołączyliśmy również kilka opcji w puszkach, ponieważ jest lato i przenośność jest kluczowa. Chociaż twoje dni z piciem słodkiego różowego wina mogą wyglądać trochę inaczej w tym roku, mamy wiele opcji, dzięki którym możesz upewnić się, że to, co jest w twoim kieliszku, jest świetne, bez względu na to, gdzie je pijesz.

Gdzie robi się wino różowe słodkie?

Wina różowe mogą pochodzić z każdego miejsca, w którym uprawiane są czerwone winogrona, iz każdym rokiem siatka wydaje się coraz szersza. Obecnie istnieją pyszne wina różowe pochodzące z tak odległych miejsc, jak Argentyna i RPA, ale serce tego stylu pozostaje wokół Morza Śródziemnego, gdzie pierwotnie wytwarzano wina różowe, aby zrekompensować brak białych.

W południowej Francji i Hiszpanii powstają wytrawne, pełne wina, które są obowiązkowe z jedzeniem. Niektóre z bardziej poważnych przykładów w Rioja czy Roussillon są nawet dojrzewane w dębie i zazwyczaj przechowywane przez rok lub dwa. W Bordeaux różowe ma zwykle ciemniejszy kolor i często jest określane jako clairet. Ten styl różu jest niezmiennie bardziej wytrawny i może być nawet gorzki. Ten styl jest szczególnie ceniony we Włoszech, gdzie produkuje się chiaretti.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat procesu produkcji wina różowego?

Winiarze wytwarzają wino różowe, wyciskając sok z czerwonych winogron, a następnie pozwalając sokowi moczyć się ze skórkami przez bardzo krótki okres, zwykle tylko przez dwa do trzech dni. Gdy tylko sok zacznie nabierać pięknego różowego koloru pożądanego przez winiarza, skórki są usuwane, a sok poddaje się fermentacji, tworząc pyszne różowe.

Powszechnym błędem jest przekonanie, że wino różowe można również wytwarzać przez zmieszanie czerwonego wina z białym, ale w rzeczywistości proces ten jest źle oceniany przez społeczność winiarską.

wino różowe słodkie

Wino różowe słodkie - inne informacje

Chcesz wiedzieć więcej na temat słodkiego różowego wina?

Każde wino różowe można wyprodukować w słodkim stylu, po prostu nie fermentując całego cukru w ​​alkohol. Jednak nie jest tak powszechny i ​​głównie zarezerwowany dla masowej produkcji wina. Jeśli szukasz słodkiego wina różowego, na rachunku znajdą się następujące wina:

Tradycyjnie słodkie wina różowe

Biały Zinfandel

White Merlot

Pink Moscato

Filtry
Kolor
Rodzaj
21PLN 33PLN
POMOC EKSPERTA:
Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?