Rum złoty/rum gold
Rumy złote są produkowane na całym świecie, a większość z nich dojrzewa w dębowych beczkach przez różne okresy czasu, w zależności od celu destylatora, jakim jest ostateczny wynik intensywności smaku, odczucia w ustach i wykończenia.
Gold rum jest bardzo różnorodnym alkoholem. Jego intensywność jest bardzo szeroka od lekko aromatycznego do bogatego i mocnego.
Złoty rum uzyskuje swój piękny kolor z dębowych beczek, w których jest przechowywany podczas procesu leżakowania. Im więcej czasu spędza w beczce, tym ciemniejszy będzie rum. Warto też zwrócić uwagę, że część destylowanego alkoholu wyparowuje podczas przetrzymywania w beczkach. Oznacza to, że rum uzyska bardziej miękkie wykończenie, a także będzie droższy. Zwykle rum dojrzewa przez 5 lat, ale wiele świetnych rumów dojrzewa znacznie dłużej (7 lat, 12 lat, 23 lata…), co daje rum premium o znacznie wyższej jakości.
Rum gold proces produkcji i historia
Jak można się domyśleć rum gold/rum złoty jest dokładnie pomiędzy rumem białym i rumem czarnym. Chociaż trudno je przyporządkować do konkretnego stylu, mają one różny stopień złożoności i łagodności z okresu w dębowych beczkach, najczęściej wcześniej używanych do burbona.
Wiele rumów to mieszanka rumów destylowanych metodą ciągłą i alembikami, wytwarzająca alkohole o bardzo zróżnicowanych charakterach, które należy połączyć w harmonijną całość.
Trunek ten po raz pierwszy został wymieniony w dokumentach z Barbadosu w 1651 roku i był znany pod nazwami takimi jak Kill-devil lub Rumbullion. We francuskich koloniach był znany jako Guildive lub Tafia. Stał się popularny i był powszechnie znany jako Rum w 1667 roku. Termin ten pochodzi od hiszpańskiego słowa Ron, które oznacza „korzeń” w języku arabskim. Znamy również wcześniejsze napoje podobne do rumu, takie jak rozwój napojów fermentowanych z trzciny cukrowej, które były produkowane w starożytnej Grecji. Pierwszą współczesną destylację rumu przeprowadzono na karaibskich plantacjach trzciny cukrowej w XVII wieku. Niewolnicy na plantacjach jako pierwsi rozwinęli ten popularny alkohol.W wyniku destylacji rum może osiągnąć zawartość alkoholu do 80%, jednak ten procent zmniejsza się, dodając oczyszczoną wodę. Każdy kraj produkujący rum przyjął własne standardy jakości swoich produktów. W rzeczywistości nie ma światowego konsensusu co do tego, jaki powinien być standard rumu. Dlatego na całym świecie można znaleźć dużą różnorodność i wiele stylów rumu.
Najbardziej popularny rum gold w naszym sklepie internetowym
Poniżej znajdziecie kilka przykładowych butelek rumu gold, który cieszy się popularnościa wśród naszych klientów. Oczywiście są to tylko pojedyńcze przykłady, a każdy z naszych klientów ma swoje preferencje dotyczące mocy oraz pochodzenia poszczególnego rumu złotego.
RUM ZŁOTY BUMBU 40% 0,7L BARBADOS
DEAD MANS FINGERS SPICED 0,7L 37,5% KARAIBY
RUM GOLD BOTUCAL RESERVE EXCLUSIVA 0.7L 40% WENEZUELA
BACARDI CARTA ORO RUM 1L 40% PUERTO RICO
RUM BLACK MAGIC BLACK SPICED 40% 0,7L
RUM GOLD PHRAYA 40% 0,7L
ZŁOTY RUM BRUGAL 1888 GRAN RESERVA 40% 0,7L BARBADOS
GOLD RUM ANGOSTURA 1919 40% 0,7L TRYNIDAD
RUM MARAMA SPICED 0.7L 40% FIJI
Zapoznajcie się ze wszystkimi dostępnymi butelkami oraz markami lub jeśli wolicie krajami pochodzenia rumu gold w naszym sklepie online gdyż jest ich na prawdę wiele i każdy z was znajdzie coś dla siebie!