WINA MUSUJĄCE

Wino musujące

Wino musujące często kojarzone jest z Szampanem jednak to nie jest prawidłowe skojarzanie. Wina musujące mogą być różnych odmian i gatunków. Szampan jest unikalny gdyż pochodzi tylko z jednego regionu we Francji.
Czym jest wino musujące?

Wypróbuj najlepsze, dostępne na rynku polskim, wino musujące! Zobacz cały nasz asortyment i wybierz najlepsze dla siebie wino musujące.

wino musujące

Wino musujące to nie tylko szampan, a gdyby tak było, nawet szampan ma sporo różnorodności stylu. Tak więc, aby znaleźć swój ulubiony rodzaj szampana, przeanalizujmy różne style wina musującego w oparciu o smak, w tym sugestie dotyczące win pasujących do każdego profilu.

Wino musujące - co warto wiedzieć?

Wino musujące to wino gazowane, które można wyprodukować z dowolnego białego lub czerwonego winogron. Chociaż najczęściej spotyka się białe wina musujące, można spotkać musujące różowe wina oraz, w mniejszym stopniu, czerwone wina. Wina musujące mają różne rodzaje, od wytrawnych do słodkich i wyrażają spektrum smaków, które zależą od użytych winogron, klimatu, w którym były uprawiane, oraz zastosowanej metody produkcji wina.

Wino musujące można produkować w dowolnym miejscu na świecie, ale istnieją pewne rodzaje, takie jak szampan, które mogą pochodzić tylko z określonego regionu.

Jak produkowane jest wino musujące?

Dwie najczęstsze metody produkcji wina musującego to metoda „tradycyjna” i metoda „charmat” lub „tank”.

W większości regionów, które są znane z produkcji wina musującego, wykorzystuje się winogrona pochodzące z tego regionu.

Wino musujące jest poddawane procesowi fermentacji wtórnej, podczas gdy wino niegazowane przechodzi tylko jedną fermentację.

Wina musujące zawierają co najmniej trzy słupki ciśnienia CO2 w temperaturze 20 ° C. Wymagane jest, aby gaz węglowy miał pochodzenie endogenne, otrzymywane w wyniku drugiej fermentacji, w następujących europejskich kategoriach: wina musujące i gatunkowe wina musujące. W tego typu winach musujących wysokie ciśnienie gazu, wraz z innymi składnikami wina, umożliwia im wytwarzanie musowania i piany po nalaniu do kieliszka. Najczęściej używanymi odmianami winogron są Chardonnay i Pinot.

wino musujące świętowanie

Metody wytwarzania wina musującego

Metoda Szampańska - termin ten jest zwykle używany w odniesieniu do win wytwarzanych w regionie Szampanii, podczas gdy termin „metoda tradycyjna” odnosi się do win wytwarzanych tą samą techniką, ale gdzie indziej na świecie. Ten proces wymaga wtórnej fermentacji wewnątrz butelki. Wino następnie starzeje się na osadzie (martwych komórkach drożdży), co wpływa na jego aromat, smak i teksturę. Na tym etapie procesu powstają nuty brioszki i orzechów, a także miękkość i kremowość w ustach.

Szybszym i tańszym sposobem na produkcję wina musującego jest metoda Charmat, znana również jako metoda tankowania. Najbardziej znany ze swojego związku z Prosecco, proces ten polega na przenoszeniu wina z pierwszej kadzi fermentacyjnej do dużego, szczelnego zbiornika ciśnieniowego, gdzie przechodzi wtórną fermentację z wytworzeniem dwutlenku węgla. Wino jest następnie butelkowane i wysyłane na rynek. Ta metoda daje lżejsze i bardziej owocowe wina musujące


Filtry
Kolor
Smak
Rodzaj
3PLN 359PLN
POMOC EKSPERTA:
Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?