RUMY CZARNE

Rum ciemny/rum czarny

Chcesz poznać najlepszy ciemny rum dostępny w Polsce? Poznaj asortyment naszej platformy. Posiadamy wiele gatunków rumu ciemnego (znanego także jako rum czarny) z różnych zakątków świata. To alkohol znacznie bardziej aromatyczny niż rum biały czy złoty. Ciekawy smak zawdzięcza między innymi większej zawartości karmelu. Dzięki interesującym aromatom doskonale sprawdzi się jako baza do różnych drinków. Można łączyć go na przykład z colą czy piwem imbirowym, a także pić solo wyłącznie z dodatkiem lodu. Zobacz dziesiątki różnych butelek oraz odmian, znajdź swój ulubiony ciemny rum i zamów już dziś!

Rum czarny/ rum ciemny

Ciemny rum znany jest od dawna. Kojarzony jest przede wszystkim z ulubionym napojem marynarzy i piratów. Przez wieki marynarze, służący w Królewskiej Marynarce Wojennej, mieli swój stały przydział rumu. Historycznie to właśnie statki brytyjskiej Marynarki Wojennej były miejscem, gdzie konsumowano najwięcej ciemnego rumu - stąd też pierwsza nazwa „Navy”. Ten alkohol oczywiście znany był również w angielskich, XIX-wiecznych pubach. Jednak jego historia jest zdecydowanie dłuższa. Produkcję rumu rozpoczęto w Ameryce Środkowej. Stało się tak za sprawą Krzysztofa Kolumba, który, wyruszając na wyprawę przez Ocean, zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Karaibski klimat okazał się idealnym środowiskiem dla trzciny. Przez 200 lat Karaiby były jedynym miejscem, gdzie wytwarzało się alkohol, który szybko podbił serca i podniebienia marynarzy.

Czym jest rum ciemny?

Rum czarny, który zamiennie nazywany jest też rumem ciemnym, jest bogaty w melasę, która w sporym stopniu wpływa na jego barwę. Jednak nie tylko ona odpowiada za kolor alkoholu. Częstym składnikiem w produkcji jest także karmel. 

Chociaż „ciemny rum” jest tradycyjnie używaną kategorią, nie tylko kolor definiuje ten rodzaj alkoholu. Czynników wyróżniających jest wiele: począwszy od surowców, przez proces destylacji, dojrzewania, mieszania, dodawania cukru, substancji słodzących i barwników, po profil smakowy, charakter, złożoność i pochodzenie. Kategoria ciemnego rumu obejmuje niezwykle zróżnicowaną gamę produktów, od tańszych, przeznaczonych do tworzenia drinków, po rumy super premium, które pije się wyłącznie z lodem. Do najbardziej popularnych rodzajów ciemnego rumu należą między innymi: Bacardi Black, Captain Morgan Black, Angostura 7yo Dark, Austrian Empire Navy Reserva 1863 czy Colonist Black Spiced.

Jak jest wytwarzany?

Nie istnieje jedyna „prawidłowa” receptura wytwarzania rumu. Metody różnią się w zależności od regionu. Podstawowym składnikiem alkoholu jest sok z trzciny cukrowej lub melasa. Do tego dodaje się drożdże, wodę i cukier, dzięki którym rozpoczyna się proces fermentacji. Później alkohol musi leżakować w beczkach przez co najmniej 12 miesięcy. 

Pierwsze etapy produkcji przebiegają tak samo w przypadku rumu ciemnego i jasnego. Różnica pojawia się dopiero na etapie leżakowania. Rum, dojrzewając w mocno wypalonych lub zwęglonych drewnianych beczkach przez dłuższy czas, uzyskuje ciemniejszy kolor i intensywniejszy smak. Im dłużej rum dojrzewa, tym ma bardziej wyrazistą barwę. Podczas wyboru odpowiedniego gatunku trzeba też mieć na uwadze, że również krótko leżakowane rumy mogą być ciemne – zabarwione karmelem lub melasą.

Z czym łączyć ciemny rum?

Czarny rum często stosowany jest w przemyśle spożywczym jako aromat do wyrobów cukierniczych. Jest też dobrą bazą do wielu drinków, przede wszystkim tych rozgrzewających, popularnych w sezonie zimowym. Ciemne rumy dobrze sprawdzą się w wyrazistych drinkach lub jako aromatyczny dodatek. 

Popularnym drinkiem jest na przykład The Hurricane, czyli połączenie ciemnego rumu z likierem z marakui i sokiem z cytryny. Do dekoracji można użyć plasterka pomarańczy i wisienki koktajlowej. Dobrym dodatkiem będzie też odrobina soku ananasowego lub grejpfrutowego. Ciekawą propozycją jest też Peary Afternoon. Oprócz ciemnego rumu do jego przygotowania potrzebne będą: gruszkowy Absolut, Bitter, czyli gorzkie aromatyczne krople barmańskie, sok z cytryny, syrop cukrowy, likier waniliowy oraz melon do dekoracji. Ciemną odmianę rumu można wykorzystać także do klasycznego Cuba Libre, czyli alkoholu z colą i sokiem z limonki. 

Rum powstał na Karaibach i stał się popularny na całym świecie. Ciemny rum nadaje się do bezpośredniego picia z lodem lub jako dodatek do koktajli. Jest alkoholem dość uniwersalnym, ale jednocześnie bardzo intensywnym. W asortymencie naszego sklepu znaleźć można odmiany ciemnego i czarnego rumu z wielu zakątków świata. 

Im dłużej rum dojrzewa, tym jest ciemniejszy. Rum, który nie jest tak długo leżakowany, można nazwać jako rum gold czyli rum złoty. Jeśli przygotowaujesz drinku typu Piña Coladas, Mojito lub inne tropikalne napoje na bazie rumu w mrożonym urządzeniu do miksowania, powinieneś wykorzystać biały rum, który również możesz znaleźć w asortymencie!


Filtry
Kraj
Beczka
Gatunek
64PLN 550PLN
POMOC EKSPERTA:
Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?