RUMY CZARNE

Rum ciemny/rum czarny sklep internetowy

Chcesz poznać najlepszy ciemny rum dostępny w Polsce? Poznaj asortyment naszego sklepu internetowego. Posiadamy różnorodny rum ciemny (znany także jako rum czarny) z różnych zakątków świata. Zobacz dziesiątki różnych butelek oraz odmian, znajdź swój ulubiony ciemny rum i zamów już dziś!

Rum ciemny/czarny

Ciemny rum znany jest od dawna. Kojarzony z trunkiem marynarzy. Przez wieki, służący członkowie Królewskiej Marynarki Wojennej, mieli swój przydział rumu. Historycznie to właśnie statki brytyjskiej Marynarki Wojennej były głównym sercem gdzie produkowani i konsumowano ciemny rum (stąd pierwsza nazwa Navy). Ciemny rum oczywiście znany był również z angielskich, XIX wiecznych pubów.

Czym jest rum ciemny i jak jest wytwarzany?

Rum czarny, który zamiennie nazywany jest jako rum ciemny, jest bogaty w melasę, która w sporym stopniu wpływa na jego ciemniejszą barwę. Jednak nie tylko ona sprawia, że jego kolor jest taki. Częstym składnikiem w produkcji jest także zaciemniający karmel. Bogaty, złowrogo ciemny rum Demerara opracowany w Gujanie stał się sercem rumu Navy, często obok mocnych rumów Jamajki, które cieszyły się ogromną popularnością przez większość XX wieku.

Chociaż „ciemny rum” jest tradycyjnie używaną kategorią rumu, o wiele więcej definiuje ten rum niż sam jego kolor. Począwszy od surowców, procesu destylacji, dojrzewania, mieszania i dodawania cukru, substancji słodzących i barwników, po profil smakowy, charakter, złożoność i pochodzenie. Kategoria ciemnego rumu obejmuje niezwykle zróżnicowaną gamę produktów, od rumów bardzo dojrzałych po rumy bardzo kolorowe, od tańszych rumów do mieszania po rumy do picia super premium.

Rum czarny lub inaczej rum ciemny - co jeszcze warto wiedzieć?

Rum powstaje przez destylację trzciny cukrowej. Ciemny, czarny lub złoty rum zaczyna się jako ten sam czysty alkohol, który tworzy jasny rum. Jednak zamiast filtrować i butelkować zaraz po destylacji, ciemne rumy dojrzewają jako pierwsze. Dojrzewając rum w zwęglonych dębowych lub drewnianych beczkach przez pewien czas, uzyskują ciemniejszy kolor i odważniejszy smak. Im dłużej rum dojrzewa, tym jest ciemniejszy. Rum, który nie jest tak długo leżakowany, można nazwać jako rum gold czyli rum złoty.

Rum może być również ciemniejszy, jeśli doda się melasę, palony cukier lub karmel w celu nadania mu koloru i smaku. A co z rumem przyprawionym lub smakowym? Rum korzenny i aromatyzowany zawiera składniki poza cukrem używanym do stworzenia alkoholu, aby zmienić smak. Może hipotetycznie mieć dowolny kolor i jest ulubionym dodatkiem do niektórych koktajli, ale nie odgrywa roli w tym, czy rum jest ciemny, czy jasny.
Rum powstał na Karaibach i stał się popularny na całym świecie. Zazwyczaj ciemniejsze rumy są używane do bezpośredniego popijania lub picia ze względu na bardziej wyrazisty smak, podczas gdy lekkie rumy są używane w koktajlach. Kiedy więc robisz mrożone Piña Coladas, Mojito lub inne tropikalne napoje na bazie rumu w mrożonym urządzeniu do miksowania, powinieneś raczy wykorzystać biały rum, który również możesz znaleźć w asortymencie naszego sklepu internetowego!
Filtry
Kraj
Gatunek
65PLN 550PLN
POMOC EKSPERTA:
Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?