PROSECCO

Prosecco - wino musujące

Prosecco to rodzaj białego wina musującego o zawartości alkoholu na poziomie 12,5%, które produkowane jest w określonych regionach północno-wschodnich Włoch. Jest bardzo lekkie i orzeźwiające dlatego zyskało dużą popularność. Od 2009 roku nazwa prosecco zaczęła być chroniona i jest ściśle związana z regionem pochodzenia szczepu, który określany jest jako Glera. Prosecco zazwyczaj jest winem wytrawnym lub półwytrawnym. Dużą zaletą tego wina musującego oprócz walorów smakowych jest fakt, że jest jednym z najmniej kalorycznych alkoholi, ponieważ w 100 gramach jest tylko 75 kalorii, podczas gdy w tej samej ilości wódki jest już około 230.

Produkcja i rodzaje wina prosecco?

Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane metodą Charmata. Różnica polega na tym, że szampan produkowany jest metodą drugiej fermentacji, która zachodzi bezpośrednio w butelce, natomiast Prosecco w zbiornikach ciśnieniowych. Dopiero gotowe wino musujące jest butelkowane. W zależności od zawartości dwutlenku węgla możemy wybrać mniej lub bardziej musujące. Najbardziej znane jest spumante czyli takie, które posiada dużo pożądanych bąbelków. Istnieją jednak delikatniejsze pod tym względem określane mianem frizzante czy tranquillo, które są mniej perliste, a zarazem delikatniejsze.

Dlaczego warto pić prosecco

W prosecco znajdują się cenne polifenole-przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na naczynia krwionośne. Zapobiega nie tylko zakrzepom, ale zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udarów. Ponadto obniża ryzyko związane z rozwojem różnych chorób w tym nowotworów czy demencji, a nawet cukrzycy. Lampka prosecco wspomaga organizm oraz zwiększa libido.

Jak podawać prosecco?

Prosecco to wino musujące znane na całym świecie, które możemy z powodzeniem pić schłodzone samodzielnie, jak również z dodatkiem wody gazowanej czy lodem. Najlepiej smakuje w temperaturze od 7 do 10 stopni C. Prosecco powinno się podawać w wysokich i wąskich kieliszkach. Wtedy możemy najlepiej podziwiać kolor wina oraz bąbelki. Ten rodzaj wina jest bardzo uniwersalny, pasuje do różnych dań oraz deserów, dlatego doskonale sprawdzi się podawane zarówno jako aperitif, jak i w towarzystwie dania głównego. Prosecco świetnie nadaje się do sporządzania drinków. Jednym z nich jest najpopularniejszy włoski Aperol Spritz. Gdzie połączenie Prosecco i Aperola na kostkach lodu z dodatkiem soczystych pomarańczy tworzą uwielbiane przez wszystkich połączenie.

Filtry
12PLN 359PLN
POMOC EKSPERTA:
Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?