SZAMPANY

Szampany

Wiele osób uważa, że ​​szampan to najlepsze wino musujące na świecie. Czy to prawda? Cóż, nie można zaprzeczyć, że cieszy się popularnością budowaną przez wieki. Szampan to prawdziwa legenda wśród tego typu win, z tego powodu szampany są często wybierane do celebrowania najważniejszych wydarzeń. Doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu. Najlepsze i nawet te rzadko spotykane szampany znajdziesz u nas! Sprawdź ofertę naszego sklepu i spróbuj doskonałych, prawdziwych szampanów.

Zobacz naszą platformę do składania zamówień i wybierz najlepsze szampany!

SZAMPAN DOM PERIGNON 1996 0,75L B/W
3185370517963

Czym są szampany?

Szampan to najlepszy napój na różne uroczystości. Służy do wznoszenia toastów dla nowożeńców, pochwalania osiągnięć i czy uczczenia innych sukcesów. Duża część jego atrakcyjności wynika z „bąbelków”, które wylewają się, gdy butelka zostanie odkorkowana. Efekt „wystrzału” powodowany jest przez ulatniający się dwutlenek węgla lub gazowy kwas węglowy, który jest naturalnym produktem ubocznym podwójnej fermentacji szampana.

Większość osób miała okazję spróbować wina musującego, na przykład w okresie świąt, Nowego Roku lub podczas specjalnej uroczystości. Często jednak wielu nie zdaje sobie sprawy, jaka jest różnica między winami musującymi takimi, jak Cava i Prosecco, a „prawdziwymi” szampanami. 

Istnieje kilka wyznaczników, które sprawiają, że napój może być nazywany szampanem. Po pierwsze do produkcji można używać wyłącznie trzech szczepów winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Do prawdziwych szampanów nie dodaje się dwutlenku węgla. Muszą także przejść podwójną fermentację, z czego druga powstaje naturalnie podczas dojrzewania w butelce. Co najważniejsze, mianem „szampana” można określać jedynie alkohole produkowane we francuskim regionie -Szampanii. Wina musujące z innych krajów również mają swoje specjalne nazwy: w Hiszpanii znajdziemy Cavę, w Portugalii i Argentynie Espumante, a w RPA - Cap Classique.


szampany

Historia szampana

Prowincja Szampanii, która rozciąga się od Flandrii na północy po Burgundię na południu, od Lotaryngii na wschodzie, do Ile de France na zachodzie jest jednym z najbardziej wysuniętych na północ regionów winiarskich. Region przez wiele lat konkurował z Burgundią o produkcję najlepszych czerwonych win stołowych, jednak czerwone winogrona potrzebują dużo słońca, którego w Szampanii trudno doświadczyć.

Dziś dobry szampan jest uważany za oznakę wyrafinowania. Ale nie zawsze tak było. Początkowo koneserzy wina gardzili winem musującym. Mało tego! W 1688 roku Dom Perignon, francuski mnich, którego imię jest obecnie synonimem najlepszych roczników, bardzo ciężko pracował, aby zredukować bąbelki z białego wina, które produkował w opactwie benedyktynów w Haut-Villers, we francuskim regionie Szampanii. Jak na ironię, jego wysiłki były utrudnione przez fermentację wina w butelkach zamiast w beczkach, ponieważ butelkowanie przyczynia się do nagromadzenia kwasu węglowego. Przez tę cechę musowania winiarze zaczęli nazywać tego typu wina „diabelskimi” lub „saute-bouchon” („wystrzeliwacz korków”). We wczesnych latach produkcji szampana był to niemały problem. Wiele butelek eksplodowało, co doprowadziło do tego, że winiarze dla bezpieczeństwa nosili żelazne maski na twarzach podczas chodzenia po piwnicach z szampanem. Wybuchaniu butelek zapobiega się poprzez magazynowanie szampana w głębokich piwnicach, gdzie łatwiej jest utrzymać stałą temperaturę.

W 1718 roku w kronikach pojawiły się zapisy, że „od ponad 20 lat Francuzi zaczęli gustować w winie musującym”, a niedługo potem powstały pierwsze sklepy z winami musującymi z Szampanii. W 1735 roku królewskie rozporządzenie ustanowiło przepisy regulujące kształt, rozmiar i wagę butelek szampana. Według wytycznych korki powinny mieć długość 3,75 cm i być mocno przymocowane do kołnierza butelki.

szampany sklep internetowy

Szampany - proces produkcji

Klimat jest decydującym czynnikiem w procesie produkcji wina i nigdzie nie jest to bardziej widoczne niż w przypadku szampana. Krótkie okresy letnie w regionie Szampanii nieuchronnie prowadzą do nierównomiernych zbiorów. Przez to oszczędzało się zapas wina wyprodukowanego w lepszych latach, aby można go było zmieszać z sokiem z winogron zbieranych w gorszych okresach. Kiedy wino było przechowywane po jesiennych zbiorach, zaczynało fermentować, ale proces ustawał, gdy nadchodziły mroźne, zimowe miesiące. Późną wiosną lub wczesnym latem wino zaczynało ponownie fermentować. Po obu fermentacjach wino jest butelkowane i szczelnie zakorkowywane. Kwas węglowy, który normalnie wydostałby się do powietrza, gdyby wino było przechowywane w beczkach, gromadzi się w butelce i jest gotowy do „wystrzału” po zdjęciu korka.

Aby zacząć doceniać szampana, należy najpierw zrozumieć, czym dokładnie jest fermentacja – to naturalny proces, który zwykle rozpoczyna się wkrótce po zbiorach, kiedy sok winogronowy staje się winem dzięki drożdżom. Te mikroorganizmy metabolizują cukier, wytwarzając alkohol i dwutlenek węgla. 

W przeszłości, z racji tego, że utrzymanie odpowiedniej temperatury w piwnicach było bardzo trudne, mroźne dni wstrzymywały pracę drożdży, zmuszając je do „hibernacji”. Na początku kolejnej wiosny naturalny wzrost temperatury je reaktywował, rozpoczynając drugą fermentację. Obecnie ten proces już nie jest przypadkowy - jest wywoływany celowo przez dodanie drożdży do wina. Należy pamiętać, że dwutlenek węgla można również dodać sztucznie. Problem polega jednak na tym, że „napompowane” wina zwykle nie mają zbyt dobrego smaku. 

Szampan to alkohol kojarzony z prestiżem, często wybierany przez gwiazdy lub na specjalne okazje. Jeśli chcesz spróbować prawdziwego, francuskiego szampana, sprawdź ofertę naszego sklepu! Posiadamy napoje zarówno z Szampanii, jak i wina musujące z innych zakątków świata. 



szampan



Filtry
Kolor
Smak
Rodzaj
69PLN 3999PLN
POMOC EKSPERTA:
Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?