WINO BIAŁE SŁODKIE

Wino białe słodkie - sklep internetowy

Wino białe słodkie świetnie pasuje do wielu dań i okazji. Delikatny i słodki smak świetnie wpływa na nastrój osób pijących ten rodzaj wina. Niektóre wina mogą być lekko słodkie, a inne bardzo słodkie. Słodycz białego wina zależy od rodzaju wina. Przeczytaj nasz artykuł, który zawiera informacje na temat marek, rodzajów i odmian słodkiego białego wina.

Wino online - białe słodkie

Wino to chyba najbardziej ulubiony napój alkoholowy spożywany przez ludzi na całym świecie. Powstaje z fermentowanego soku owocowego, głównie z winogron. Na rynku dostępnych jest tysiące rodzajów win. Ich kolor i smak zależy głównie od rodzaju użytych winogron i procesu ich wytwarzania. Są one podzielone głównie na wino czerwone i białe.

Rodzaje białego wina

Wino Gewurztraminer
Sauvignon Blanc
Wino Riesling
Chardonnay
Wina Chardonnay
Pinot Grigio

Wino wytrawne białe uzyskuje się po wystarczająco długiej fermentacji winogron, tak aby w winie nie pozostał naturalny cukier. Skutkuje to wysoką zawartością alkoholu i brakiem słodyczy. Ten rodzaj wina nadaje się do gotowania.

Rodzaje słodkiego białego wina


Białe wino, które zawiera resztkowy cukier w gotowej postaci, nazywane jest słodkim białym winem. Jak sama nazwa wskazuje, wina te mają słodki smak. Jednak określenie „słodkie” może być mylące, ponieważ niektóre wina są lekko słodkie („wytrawne”), podczas gdy inne są super, lepko-słodkie. Niektórzy włoscy i niemieccy producenci produkują egzotyczne słodkie wina. Bardzo trudno jest określić, które z nich jest najlepsze słodkie białe wino. To zależy od twoich upodobań. Chardonnay, Muscat, Sauvignon Blanc, Riesling to niektóre z popularnych marek białego wina, które są znane ze swojej słodyczy.

Chardonnay: jest produkowane głównie we Francji i Australii. W zestawie o smaku jabłka, mandarynki, cytryny, limonki, melona i dębu. Nazywa się go napojem zwykłego mężczyzny ze względu na przystępną cenę.

Muscat: jest produkowany w prawie wszystkich częściach świata. Produkowany jest głównie z winogron Muscat Blanc i Muscat Canelli. Jest znany pod różnymi nazwami w różnych częściach świata

Sauvignon Blanc: Jest bardziej popularny we Francji i Stanach Zjednoczonych. Powinien być podawany schłodzony w temperaturze około 11-12 stopni . Ma ziołowy, trawiasty smak lub inne smaki, takie jak jabłkowy i dymny. Nie należy przechowywać tego wina przez wiele lat.

Chenin Blanc: Winogrona Chenin Blanc są uprawiane w Dolinie Loary we Francji, a także w Kalifornii. Również powinien być podawanych schłodzony. Możesz go przechowywać przez 4-5 lat, ponieważ dobrze się starzeje.

Riesling: Jest poszukiwany ze względu na swój zapach. Jest produkowany w Niemczech, USA, RPA, Włoszech, Rosji i Australii. Winogrono Riesling pochodzi z doliny Renu w Niemczech. Wino dobrze komponuje się z potrawami orientalnymi. Powinien być podawany w temperaturze około 8-9 stopni Celsjusza. Bardzo popularne są słodkie wina deserowe, takie jak Beerenauslese i Trockenbeerenauslese z Niemiec.


Jak powstaje słodkie białe wino?


Aby zrobić słodkie wino, winogrona zbiera się późno. Do produkcji białego wina używa się głównie białych winogron. Podczas produkcji wina porto winogrona nie mogą całkowicie sfermentować. Przed pełną fermentacją nalewa się brandy o wysokiej odporności, aby zabić resztki drożdży. W ten sposób w winie znajdują się pozostałości cukru. Niektóre słodkie wina są produkowane przez dodanie słodkiego soku winogronowego po fermentacji. Ten proces jest znany jako „süssreserve”. Ci, którzy chcą schudnąć lub utrzymać wagę, powinni sprawdzić kalorie w białym winie.



Filtry
Kolor
Smak
Rodzaj
5PLN 120PLN
POMOC EKSPERTA:
Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?