Cena:14990,00PLN
Ilość: szt.
Rodzaj whisky :Single Malt Whisky
Kraj :Szkocja
Beczka:Burbon
Udostępnij:

WHISKY PORT ELLEN 37YO 55% 0,7L

16 wydanie Port Ellen pozostawia swoich poprzedników w cieniu i ma 37-letnią dojrzałość, która rozpoczęła się w 1978 roku, kiedy destylarnia była jeszcze otwarta. Dziś jest prawdopodobnie uosobieniem zamkniętych destylarni, co oczywiście wznosi szaleństwo kolekcjonowania wśród fanów whisky na niewyobrażalne wyżyny. Podobnie jak jego poprzednicy, upragniony słód pojawia się w limitowanej edycji jako najstarsze i najdroższe wydanie specjalne wszech czasów. Przechowywanie odbywało się w napełnianych beczkach z amerykańskiego dębu i napełnianych niedopałkach z europejskiego dębu, a przy światowym ograniczeniu do 2940 indywidualnie numerowanych butelek można poczuć, jak wyjątkowy jest ten single malt. 
Suwerenny, precyzyjnie dostrojony i niezwykle złożony PORT ELLEN, pełen wyrafinowania, z niewymuszoną równowagą słodkich nut owocowych i intensywnych, pysznych aromatów cytrusów, miodu, dymu, ognia i dąb.

Nos: wyrafinowany i dyskretny, początkowo lekki dym, potem rozwija się fala dobrze znanych słodkich i dymnych nut, którym towarzyszą juta i ciepłe tony drewna. Wszystko to wskazuje na jego starość. Dalszy dym zbliża się i staje się bardziej pachnący, a nad nim unoszą się przyjemne aromaty wędzonego mięsa lub warzyw korzeniowych marynowanych w miodzie. We wszystkim rozwija się świeża, oczyszczająca nuta, która konkuruje ze słodką miętą, pikantną cytryną i winnymi tonami. Wreszcie pojawiają się delikatne nuty ciemnego kakao, trochę wanilii i więcej drzewnego dymu. Z dodaną wodą, początkowo słodka, potem nieco bardziej stonowana i pikantna, zanim powróci klarowna, owocowa słodycz.

Podniebienie: Wspaniały w naturalnej mocy. Słodki, mrowiący i wytrawny, ze świetną mieszanką popiołu drzewnego, pieczonej tarty z dżemem, melasy i karmelizowanej pomarańczy. Następnie wszechobecny dym z korzenną, ziołową nutą i goździkami. Woda sprawia, że ​​jest chłodniejsza i łagodniejsza, ale nie zmienia jej wyważonego profilu smakowego. Najpierw ciemne toffi, potem wędzone mięso.

Wykończenie: Długie, chłodne i złożone, suche, ale także otulające. Natychmiast apetyczne, z kandyzowanym jabłkiem, palonym tostem, skórką z cytryny, dojrzałymi czerwonymi jabłkami i palonym ciastem śliwkowym. Bardzo zielna i ciężka z drzewnym dymem, bardziej miękka z wodą.