WHISKY IRLANDZKA

Irlandzka whisky online

Zapraszamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą najlepszej dostępnej online whisky irlandzkiej. U nas znajdziesz wiele różnych gatunków, rodzajów i marek nawet najstarszych whisky.

Irlandzka whiskey - historia

Wytwarzana jest już od od wielu wieków. Prawdopodobnie rozpoczęto jej produkcję w XV wieku.

Według aktu Irish Whiskey Act z 1980 roku ta whiskey destylowana musi być na wyspie Irlandia lub w Irlandii Płn. z przefermentowanego zacieru zbożowego z wykorzystaniem drożdży. Leżakowana musi być przez co najmniej 3 lata (na terenie Irlandii) w beczkach drewnianych. W produkcji można użyć wody oraz karmelu. Zazwyczaj destylowana 3 krotnie w alembikach albo kolumnach destylacyjnych. Jej smak i charakter można określić jako lekki z nutami owocowymi oraz kwiatowymi, a także cytrusów i orzechów.

Historia produkcji whiskey irlandzkiej jest bardzo długa i ciekawa. Już w XVI wieku przestała ona być alkoholem elit. Pomimo podatków oraz zakazu produkcji bimbru zaczęła się upowszechniać i rozwijać na terenie całej Irlandii. Była bardzo dobrym sposobem na wykorzystywanie nadmiernych ilości jęczmienia. W XVII wieku w Irlandii było już ponad 1000 destylarni. To wtedy powstawały najbardziej znane marki takie jak np. Tullamore Dew i Bushmills oraz Powers j Jameson. W czasach wielkiego głodu w Irlandii spadła produkcja whiskey jednak później nastąpił znaczący wzrost. W dużej mierze był spowodowany plagą winorośli co przełożyło się na trudności w produkcji koniaku. Kolejny kryzys w produkcji irlandzkiej whiskey nastąpił wraz z pierwszą wojną światową oraz prohibicją w Stanach Zjednoczonych. Na to nałożyły się dodatkowo wojna domowa w Irlandii oraz wojna o niepodległość.

Co ciekawe w latach sześćdziesiątych 20 wieku na terenie Irlandii i Irlandii Północnej były tlko dwie destylarnie Bushmillls oraz Midleton. Dziś to one są najważniejszymi destylarniami whiskey irlandzkiej. Do takich można zaliczyć również destylarnię Cooley.

Od tego momentu produkcja oraz eksport irlandzkiej whiskey znacząco rosną.

whisky irlandzka

Whiskey irlandzka - rodzaje

Irish Malt Whiskey

To whiskey produkowana w całości z jęczmienia słodowanego. Ma gładki charakter oraz oleistą tekturę z słodkim smakiem. Destylowana jest 2 lub 3 krotnie.

Single Pot Still Whiskey albo Pure Pot Still Whiskey

to whiskey występująca tylko na terenie Irlandii.Istnieją wie definicje tego czym jest Pure Pot Still. Generalnie można powiedzieć, że jest to każda destylowana w alembikach whiskey od której zapłacono podatki. Wówczas ma prawo do takiego nazwnictwa. Z punktu widzenia tradycji odnosi się ją do produkcji z wykorzystaniem słodowanego lub niesłodowanego jęczmienia co oddaje irlandzki charakter. W przypadku tej whiskey stosuje się klasycznie trzykrotną desytlację. Lekki słodki i kremowy smak oraz aromat to coś co wyróżnia ten rodzaj whiskey irlandzkiej. Dziś niestety ten typ nieco zaniknął i jest niewiele takich tradycyjnych whiskey.

Irish Grain Whiskey

produkowana z zesłodowanego jęczmienia (mniej niż30%), a także niesłodowanych zbóż (zazwyczaj pszenicy i kukurydzy albo jęczmienia). Produkcja polega na mieleniu ziarna na mąkę, a następnie zalewa się ją wodą i podgrzewa. Wytworzony w ten sposób kleik zostaje schłodzony. Później dodawany jest do niego słód. W ten sposób pod wpływem jego enzymów skrobia przekształca się w fermentujące cukry. Następnie następuje destylacja kolumnowa. Charakter tego rodzaju whiskey może być bardzo różnorodny. Zarówno delikatny jak i mocno wyrazisty.

Irish Blended Whiskey

to oczywiście mieszanka dwóch lub większej ilości różnych rodzajów whiskey - Irish Grain Whiskey Pure z Pot Still Whiskey lub Irish Malt Whiskey.

Poznaj wszystkie whisky online z naszej oferty. Znajdziesz u nas zarówno whisky szkocką jak również amerykańską i japońską.
Filtry
31PLN 1490PLN
POMOC EKSPERTA:
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?