W naszej ofercie znajdziesz mnóstwo różnorodnego wina czerwonego z całego świata.
Wino czerwone – szczepy
Najczęściej uprawiane na świecie szczepy to:
Merlot
Aromaty: arbuz, truskawka, wiśnia, śliwka
Pinot Noir
Aromaty: liść pomidora, korzeń buraka, blada wiśnia, jeżyna, cola, śliwka
Sangiovese Aromaty: Wiśniowe ciasto, anyż, liść tytoniu
Cabernet Sauvignon
Aromaty: papryka, zielona oliwka, zioło, cassis, czarna wiśnia
Cabernet Franc
Aromaty: Fiołki, jagoda, ziemia, czarna oliwka, kawa
Gamay
Aromaty: Truskawka, malina, wiśnia
Grenache / Garnacha
Aromaty: przyprawa, wiśnia
Zachęcamy do odkrywania i próbowania innych win czerwonych znajdujących się w naszym sklepie internetowym.
Aromaty i smak wina czerwonego
Kolor to nie jedyna cecha, która może odróżniać wino czerwone. W zależności od regionu i marek mają różnorodne cechy np. wytrawność, kwasowość, cielistość oraz zawartość przypraw i ziół, kwiatów oraz innych czerwonych owoców.
Mogą to być np. wiśnia, czarna porzeczka lub śliwka. Niektóre lepsze wina czerwone mają także aromat kawy, czasem truskawek lub malin, wanilii lub przypraw korzennych różnego typu. Samą słodkość determinuje ilość cukru, który zostaje wytworzony
O wytrawności lub słodkości wina decyduje ilość cukru, który pozostaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji. Wina czerwone ze śladową ilością cukru większość osób określa je jako „cierpkie”.
Jak dopasować wino czerwone z jedzeniem.
Różnorodne style i struktura czerwonego wina sprawiają, że jest to idealny wybór na stole. Wino czerwone ma mocniejszą strukturę niż typowe wina białe i różowe. Stek i Cabernet to sprawdzone i prawdziwe połączenie czerwonych win o pełniejszej strukturze, które ogólnie dobrze pasują do gęstszych, cięższych potraw, podczas gdy jaśniejsze czerwone wina o wysokiej kwasowości dobrze pasują do jaśniejszych potraw, takich jak pieczony kurczak i dania warzywne.
Dopasowywanie wagi wina do bogactwa potraw prowadzi do udanych i harmonijnych par.
Stare powiedzenie: „co razem rośnie, idzie w parze” również się sprawdza. Na przykład tradycyjne włoskie sosy pomidorowe dobrze komponują się z wysoko kwasowymi czerwonymi winami Chianti. Ogólnie rzecz biorąc, wino regionu dobrze komponuje się z jedzeniem i stylem życia w okolicy.