WINO CZERWONE

Wino online - wino czerwone

Wino czerwone to najbardziej klasyczny rodzaj wina znany od wieków na całym świecie. Wino czerwone zawdzięcza swój kolor ciemnym winogronom, z których jest wytwarzane. Intensywność smaku wynika z różnych rzeczy np. rodzaju winogron, sposobu winifikacji długości leżakowania czy barwnika ze skórek. Setkom odmian czerwonych winogron zawdzięcza różnorodność smakową wszystkich zakątkach świata. Choć większość i tak w swoim życiu wypróbuje tylko niewielkiej ilości spośród nich.
Zapraszamy do zapoznania się z asortymentem naszego sklepu internetowego z czerwonym winem.

Wino czerwone - sklep internetowy alkohole świata

wino czerwone

W naszej ofercie znajdziesz mnóstwo różnorodnego wina czerwonego z całego świata.

Wino czerwone – szczepy

Najczęściej uprawiane na świecie szczepy to:

Merlot

Aromaty: arbuz, truskawka, wiśnia, śliwka

Pinot Noir
Aromaty: liść pomidora, korzeń buraka, blada wiśnia, jeżyna, cola, śliwka

Sangiovese Aromaty: Wiśniowe ciasto, anyż, liść tytoniu

Cabernet Sauvignon
Aromaty: papryka, zielona oliwka, zioło, cassis, czarna wiśnia

Cabernet Franc
Aromaty: Fiołki, jagoda, ziemia, czarna oliwka, kawa

Gamay
Aromaty: Truskawka, malina, wiśnia

Grenache / Garnacha
Aromaty: przyprawa, wiśnia


Zachęcamy do odkrywania i próbowania innych win czerwonych znajdujących się w naszym sklepie internetowym.

Aromaty i smak wina czerwonego

Kolor to nie jedyna cecha, która może odróżniać wino czerwone. W zależności od regionu i marek mają różnorodne cechy np. wytrawność, kwasowość, cielistość oraz zawartość przypraw i ziół, kwiatów oraz innych czerwonych owoców.
Mogą to być np. wiśnia, czarna porzeczka lub śliwka. Niektóre lepsze wina czerwone mają także aromat kawy, czasem truskawek lub malin, wanilii lub przypraw korzennych różnego typu. Samą słodkość determinuje ilość cukru, który zostaje wytworzony

O wytrawności lub słodkości wina decyduje ilość cukru, który pozostaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji. Wina czerwone ze śladową ilością cukru większość osób określa je jako „cierpkie”.


wino czerwone - sklep internetowy

Jak dopasować wino czerwone z jedzeniem.

Różnorodne style i struktura czerwonego wina sprawiają, że jest to idealny wybór na stole. Wino czerwone ma mocniejszą strukturę niż typowe wina białe i różowe. Stek i Cabernet to sprawdzone i prawdziwe połączenie czerwonych win o pełniejszej strukturze, które ogólnie dobrze pasują do gęstszych, cięższych potraw, podczas gdy jaśniejsze czerwone wina o wysokiej kwasowości dobrze pasują do jaśniejszych potraw, takich jak pieczony kurczak i dania warzywne.

Dopasowywanie wagi wina do bogactwa potraw prowadzi do udanych i harmonijnych par.

Stare powiedzenie: „co razem rośnie, idzie w parze” również się sprawdza. Na przykład tradycyjne włoskie sosy pomidorowe dobrze komponują się z wysoko kwasowymi czerwonymi winami Chianti. Ogólnie rzecz biorąc, wino regionu dobrze komponuje się z jedzeniem i stylem życia w okolicy.
Filtry
5PLN 289PLN
POMOC EKSPERTA:
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?