WINO BIAŁE

Wino białe

Lubisz białe wino? My również! Zapraszamy do świata wina z najróżniejszych zakątków. Wypróbuj smak wina z Australii, Chile oraz klasycznego wina z Francji czy Włoch. Poznaj naszą ofertę i zamów butelkę swojego ulubionego białego wina.

Wino białe - podstawowe informacje

białe wino

Wytwarzane jest poprzez fermentację bezbarwnego miąższu aby otrzymać żółtą barwę i maksymalną przejrzystość. Wino białe często wytwarzane jest także z innych owoców jak np. biała porzeczka, jabłka czy agrest.

Białe wino różni się między sobą pod względami zawartości cukru, szczepu winogrona czy metod wytwarzania.

Początki białego wina

Białe wino produkowane jest od około 3000 lat choć pierwsze zapiski wskazują na jego pochodzenie sprzed ponad 7000 lat z rejonu Bliskiego Wschodu. Już wtedy określano je mianem czerwonego, jasnego, z dodatkiem miodu czy skwaśniałego. W starożytnej Grecji cierpkie wino białe było powszechnie stosowane w terapiach medycznych. Z Grecji zostało przeniesione do starożytnego Rzymu, a następnie na sporą część Europy południowej.

Proces produkcji

Produkowane w podobny sposób do czerwonego wina białe wino jest wytwarzane wyłącznie z prawie bezbarwnego miąższu winogron. Białe wino produkowane jest w niezliczonej ilości stylów, od lekkiego, wytrawnego i rześkiego do ciemnego, ciężkiego i słodkiego. W przeciwieństwie do czerwonego wina, które musi być wytwarzane z czarnych winogron, białe wino może być wytwarzane z czarnych winogron - staranne kruszenie i tłoczenie przy minimalnym kontakcie ze skórą zapewnia, że ​​minimalna ilość koloru jest usuwana ze skór, a powstały płyn utrzymuje zielonkawo-żółty kolor odcień.

Produkcja białego wina obejmuje następujące etapy:

Owocobranie - Winogrona zbierane są po osiągnięciu pożądanej dojrzałości. Następnie

pędy i liście są usuwane ręcznie albo mechanicznie. Później winogrona są  kruszone. Sok wraz ze zmiażdżonymi winogronami, nasionami i skórkami określa się mianem moszczu.

Kontakt ze skórą nie jest wymagany, ponieważ nie trzeba wyciągać koloru, więc moszcz jest następnie naciskany i pozostawia się do osadzenia.

Na tym etapie sok nie został poddany fermentacji i będzie mętny z powodu zawieszonych w nim osadów. Osiadanie pozwala na oddzielenie tych cząstek. Niektóre białe wina dojrzewają na osadzie, aby zwiększyć ich bogactwo smaku.

Białe wino - dodatkowe informacje

Pośród wielu rodzajów białego wina najczęstszym jest mniej lub bardziej aromatyczne i kwaśne białe wino wytrawne

Słodsze wina białe półsłodkie i słodkie są winami, których fermentację kończy się zanim wszystkie cukry fermentujące pozyskane z winogron zostaną zamienione w alkohol. Istnieje wiele metod wzbogacania moszczu w cukry:  suszenie na słońcu, wykorzystanie przejrzałych winogron czy też przemarzniętych winogron.

Wina musujące, które często są białymi winami, mją rozpuszczony dwutlenek węgla z fermentacji, który uwalnia się po otworzeniu butelki, tworząc lekką piankę.

Najlepsze białe wino online

Wino białe od lat wychwalane jest przez pieśniarzy, pisarzy i poetów oraz malarzy. Najczęściej spożywane jest jako aperitif. Pijane jest do deseru lub posiłku albo pomiędzy daniami. Wino białe wykorzystuje się również w gotowaniu np. duszeniu mięsa.  

Wielu z was może myśleć, że białe wino składa się wyłącznie z białych winogron, ale tak naprawdę może też być robione z czerwonych lub czarnych winogron. Dokładnym sposobem na wytworzenie białego wina jest ekstrakcja czerwonych pigmentów i wykorzystanie go tylko na sok winogronowy. Przeważnie białe wino zapewni charakter smaku, w tym jasne, pikantne i kremowe na podstawie wkładów. Zalecane odmiany dla początkujących win to Sauvignon Blanc, Chardonnay i Moscato oraz Riesling.

Łączenie żywności: kremowy ser, ryby, biały chleb, mięso oraz owoce morza lub sałatki.

Zalecany kieliszek do wina: Zalecamy wysoki kieliszek do wina odpowiedniej wielkości.

Filtry
5PLN 260PLN
POMOC EKSPERTA:
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?