SZAMPANY

Szampany - sklep internetowy

Szampany Wielu uważa, że ​​szampan to najlepsze wino musujące na świecie. Czy to prawda? Cóż, tak naprawdę nie można zaprzeczyć, że ma niesamowitą reputację, popularność budowaną przez wieki. Szampan to prawdziwa legenda wśród win z tego powodu szampany są często wybierane do celebrowania najważniejszych wydarzeń. Najlepsze i te nawet rzadko spotykane znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Zobacz nasz sklep internetowy i najlepsze szampany!

Szampany

Wszyscy próbowaliśmy wina musującego, przynajmniej w okresie świąt lub podczas świętowania specjalnej okazji. Często nie znana nam jest jednak różnica między winami, takimi jak szampan, cava i prosecco.

Szampan to najlepszy napój świąteczny. Służy do wznoszenia toastów dla nowożeńców, pochwalania osiągnięć i potwierdzania kamieni milowych. Duża część jego atrakcyjności wynika z bąbelków, które wylewają się, gdy butelka jest odkorkowana. Te bąbelki są powodowane przez drobne krople płynu, które są zakłócane przez ulatniający się dwutlenek węgla lub gazowy kwas węglowy, który jest naturalnym produktem ubocznym podwójnej fermentacji unikalnej dla szampana.

szampany

Historia szampana

Dziś dobry szampan jest uważany za oznakę wyrafinowania. Ale nie zawsze tak było. Początkowo koneserzy wina gardzili winem musującym. Ponadto w 1688 roku Dom Perignon, francuski mnich, którego imię jest synonimem najlepszych roczników, bardzo ciężko pracował, aby zredukować bąbelki z białego wina, które wyprodukował jako Cellarer z opactwa benedyktynów w Haut-Villers we francuskim regionie Szampanii. Jak na ironię, jego wysiłki były utrudnione przez jego wolę fermentacji wina w butelkach zamiast w beczkach, ponieważ butelkowanie przyczynia się do nagromadzenia się kwasu węglowego.

Prowincja Szampanii, która rozciąga się od Flandrii na północy po Burgundię na południu; od Lotaryngii na wschodzie do Ile de France na zachodzie jest jednym z najbardziej wysuniętych na północ regionów winiarskich. Region przez wiele lat konkurował z Burgundią o produkcję najlepszych wciąż czerwonych win stołowych. Jednak czerwone winogrona potrzebują dużo słońca, czego winnice Szampanii nie mają. 

szampany sklep internetowy

Szampany - proces produkcji

Klimat jest głównym czynnikiem w produkcji wina i nigdzie nie jest to bardziej widoczne niż w przypadku szampana. Niespójność i krótkie okresy letnie w regionie Szampanii nieuchronnie prowadzą do niespójnych zbiorów. W ten sposób oszczędza się zapas wina wyprodukowanego w lepszych latach, aby można go było zmieszać z sokiem z winogron zbieranych w gorszych porach roku. Kiedy wino jest przechowywane po jesiennych zbiorach, zaczyna fermentować, ale ustaje, gdy nadejdą mroźne zimowe miesiące. Późną wiosną lub wczesnym latem wino zaczyna ponownie fermentować. Dodatkowy cukier jest dodawany do tego, który pozostał w winie. Wino jest następnie butelkowane i szczelnie zakorkowane. Kwas węglowy, który normalnie wydostałby się do powietrza, gdyby wino było przechowywane w beczkach, gromadzi się w butelce i jest gotowy do wypłynięcia po uwolnieniu korka.


Pierwsza i druga fermentacja wina szampana.

Aby zacząć doceniać szampana, należy najpierw zrozumieć, czym jest „fermentacja”: naturalny proces, który zwykle rozpoczyna się wkrótce po zbiorach, kiedy sok winogronowy staje się winem dzięki drożdżom. Te mikroorganizmy metabolizują cukier, wytwarzając alkohol i dwutlenek węgla.

W przeszłości, ponieważ utrzymanie odpowiedniej temperatury w piwnicach było bardzo trudne, mróz surowej jesieni mógł wstrzymywać ich pracę, zmuszając ich do swego rodzaju „hibernacji”. Na początku następnej wiosny naturalny wzrost temperatury dość często je reaktywował, rozpoczynając drugą fermentację. Obecnie ten „wypadek”, już nie przypadkowy, jest wywoływany celowo przez dodanie drożdży do wina. W związku z tym ważne jest, aby o tym pamiętać produkcja dwutlenku węgla podczas drugiej fermentacji ma ogromne znaczenie dla wytworzenia naturalnego wina musującego.

Należy pamiętać, że dwutlenek węgla można również sztucznie wstrzyknąć. Problem polega na tym, że „napompowane” wina zwykle nie mają bardzo dobrego smaku i „perlage”. Wino musujące to wino gazowane, wino z bąbelkami, które zwykle przyjmuje nazwę związaną z regionem lub krajem, z którego pochodzi wino.

szampan

 
Ciekawostki

We wczesnych latach produkcji szampana zmienność ta była pewnym problemem. Dwadzieścia do 90% butelek eksplodowało, co doprowadziło do praktyki noszenia żelaznych masek na twarz podczas chodzenia po piwnicach z szampanem. W 1735 r. Królewskie rozporządzenie ustanowiło przepisy regulujące kształt, rozmiar i wagę butelek szampana. Korki miały mieć długość 3,75 cm i były przymocowane do kołnierza butelki mocną nitką opakowania. Głębokie piwnice ze stałą temperaturą również zapobiegają eksplozji butelek. Kredowa ziemia regionu Szampanii sprawia, że ​​idealnie nadaje się do tych piwnic.



Filtry
69PLN 3999PLN
POMOC EKSPERTA:
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?