BRANDY

Brandy - sklep internetowy

Brandy Brandy wywodzi swoją nazwę od holenderskiego słowa brandewijn, oznaczającego „palone wino”. Jest to likier destylowany z wina lub innych sfermentowanych soków owocowych. Standardowo brandy robi się z winogron, tak jak wino. Można go jednak zrobić z innymi owocami, w tym jabłkami, morelami i wiśniami. Są one zazwyczaj klasyfikowane jako „brandy smakowe”. Brandy jest produkowana na całym świecie, a niektóre regiony są znane z produkcji brandy w określonych stylach.
brandy

Jak wytwarzane jest brandy?

Brandy są łatwe w produkcji. Sfermentowaną ciecz gotuje się w temperaturze między temperaturą wrzenia alkoholu etylowego a temperaturą wrzenia wody. Powstałe opary są zbierane i schładzane. Schłodzone opary zawierają większość alkoholu z oryginalnej cieczy wraz z częścią wody. Aby wypuścić więcej wody, zawsze oszczędzając alkohol, proces destylacji można powtórzyć kilka razy w zależności od pożądanej zawartości alkoholu. Ten proces jest używany do produkcji brandy zarówno szlachetnej, jak i masowej, chociaż produkty końcowe są diametralnie różne. Proces wytwarzania brandy różni się w zależności od odmiany i destylarni, istnieją cztery podstawowe etapy jej produkcji. Najpierw owoc jest fermentowany do wina, które jest następnie destylowane do alkoholu. Po zakończeniu procesu destylacji rozpoczyna się proces starzenia. Ten krok jest kluczem do zróżnicowania jakości i różnorodności brandy. Większość brandy jest butelkowana z zawartością 40% alkoholu (ABV, 80 proof).

Jak smakuje brandy?

Ogólnie brandy jest słodka i owocowa. To nie jest syropowata słodycz, ale jest subtelnie słodka. Brandy ma alkoholowy poncz i dębowe niuanse whisky zmieszane z miękkością słodkiego wina. Im starsza jest brandy, tym bardziej łagodny i dębowy jest jej smak. Ponadto brandy owocowe i poszczególne style będą miały inny smak niż standardowy brandy na bazie winogron.


brandy sklep internetowy

Typy brandy

Istnieje wiele stylów brandy. Oprócz tych, które są po prostu brandy (zrobione z winogron), istnieją specjalne oznaczenia oparte na miejscu produkcji i konkretnych metodach produkcji brandy:

Amerykańska brandy 

Brandy amerykańska jest najczęściej nazywana po prostu „brandy”. Podobnie jak w innych krajach na świecie, wiele brandy jest produkowanych w Stanach Zjednoczonych i nie ma specjalnych oznaczeń, takich jak brandy francuskie i hiszpańskie. 

Tradycyjnie większość amerykańskich brandy produkowano na zachodnim wybrzeżu z winogron uprawianych w słynnych regionach winiarskich. Sytuacja się zmienia, ponieważ coraz więcej gorzelników rzemieślniczych produkuje świetne brandy, często z lokalnych winogron. Tak jak lokalne winiarnie rozwinęły się w ciągu ostatnich dziesięcioleci, tak samo rozwinęła się amerykańska brandy

Armagnac

Armagnac to kolejna francuska brandy chroniona przez AOC. Jest produkowany w regionie Armagnac w Gaskonii w południowo-zachodniej Francji. Podobnie jak Cognac, istnieją wytyczne dotyczące odmian winogron i metod produkcji. Na przykład dąb Limousin i Troncais są używane do beczek, w których dojrzewa Armagnac. Te rodzaje drewna mają zasadnicze znaczenie dla silnego smaku spirytusu i, poza regionem, pomagają odróżnić go od koniaku. Niektóre Armagnac spędzają w beczce do 30 lat, choć minimum to jeden rok.

Koniak

Koniak jest często uważany za styl z wyższej półki i może być dość drogi, chociaż dostępne są butelki w rozsądnych cenach. Jest chroniony przez AOC Cognac (appellation d'origine contrôlée, czyli nazwa pochodzenia), a zgodnie z prawem może być produkowany tylko w regionie Cognac we Francji. Koniak musi być zrobiony w 90% z winogron ugni blanc, folle blanche i / lub colombard. Pozostałą część może stanowić inna lista zatwierdzonych winogron. Wino produkowane z tych winogron ma wysoką kwasowość i niską zawartość alkoholu, co pomaga nadać koniakowi atrakcyjny smak.

Hiszpańska brandy


Pochodzi z Andaluzji - regionu Hiszpanii i została pierwotnie opracowana do celów leczniczych. Częściej nazywany jest brandy de Jerez i wykorzystuje system solera polegający na dodawaniu młodych alkoholi do starszych beczek podczas leżakowania. Te brandy są zwykle słodsze i mają pełniejszy smak niż inne brandy.

Pisco

Pisco to brandy z Ameryki Południowej, produkowany głównie w Peru i Chile. Istnieją cztery style pisco, określone przez użyte winogrona: pisco puro, pisco aromatico, pisco acholado i pisco mosto verde. Zwykle jest butelkowany z wyższą próbą niż inne brandy, od 30 do 50 procent ABV (od 60 do 100 stopni).

 

Filtry
23PLN 520PLN
POMOC EKSPERTA:
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?