Z czego jest zrobiona tequila?
Tequila jest wytwarzana przez destylację sfermentowanych soków z błękitnej agawy Webera (Agave tequilana). Należy do rodziny lilii i wygląda jak gigantyczny aloes z kolczastymi kolcami na końcach. Po siedmiu do dziesięciu latach wzrostu agawa jest gotowa do zbioru.
Pod ziemią roślina produkuje dużą cebulkę zwaną piña, która wygląda podobnie do białego ananasa. Liście agawy są usuwane, a piñas są ćwiartowane i powoli pieczone w piecu parowym lub ceglanym, aż skrobia zostanie przekształcona w cukry. Upieczona agawa jest kruszona w celu ekstrakcji słodkiego soku, który jest następnie fermentowany z drożdżami, aby przekształcić cukier w alkohol.

Tequila - proces produkcji
Tequila może być produkowana, butelkowana i kontrolowana tylko w określonych gminach pięciu stanów Meksyku: Jalisco, Nayarit, Guanajuato, Michoacan i Tamaulipas. Jalisco jest domem dla miasta Tequila i tam odbywa się większość nowoczesnej produkcji tequili.
Zgodnie z meksykańskim prawem cała tequila musi zawierać co najmniej 51% błękitnej agawy Webera. Najlepsza tequila to „100% Weber blue agave” i będzie wyraźnie oznaczona na butelce. Obecnie większość tequili to „Tequila 100% de Agave”. Tequila, która nie jest oznaczona jako 100% agawy, nazywa się mixto, co oznacza, że jest mieszana z różnymi odmianami agawy lub zawiera inne składniki. Często jest mieszany z cukrem i wodą podczas destylacji i może zawierać dodatki.

Rodzaje tequili
Ile jest rodzajów tequili?
Generalnie rozróżniamy dwa rodzaje tego trunku. Jest w 100% tequila z niebieskiej agawy i tequila mixto. Ta pierwsza wykonana jest w całości z niebieskiej agawy, bez dodatków barwników i substancji słodzących. (Jest w nazwie „100% niebieskiej agawy”). Jeśli do tequili dodano cukier, melasę lub jakiekolwiek inne składniki, jest to „mixto”. Tequila Mixto zawiera minimum 51% niebieskiej agawy, pozostała część może składać się z innych cukrów. Te bursztynowe rzeczy, które piłeś we wczesnych latach dwudziestych? To mixto tequila z dodatkami.
Oficjalnie istnieje pięć różnych typów tequili: blanco (znana również jako plata lub srebro), joven (lub złoto), reposado, añejo i extra añejo. Oznaczenia odnoszą się do długości procesu starzenia. Blancos są najmłodsze, a dodatkowe añejo leżakuje przez co najmniej trzy lata w dębowym pojemniku.

Najpopularniejsze typy:
1) Blanco (biały): Tequila Blanco jest albo nie dojrzewająca, albo lekko starzona (mniej niż dwa miesiące) w beczkach ze stali nierdzewnej lub z neutralnego dębu. Jest jasna i według miłośników reprezentuje „najczystszy smak agawy”.
2) Reposado: Ciemniejsza i o większej głębi smaku, ta tequila leżakuje przez co najmniej dwa miesiące, ale nie dłużej niż rok.
3) Añejo (w wieku): Najciemniejszy z trzech, añejo był starzony co najmniej rok, ale nie więcej niż trzy. Ma wielką złożoność smaku, z nutami podobnymi do whisky z procesu dojrzewania, w tym wanilii i dębu.
4) Extra Añejo (bardzo dojrzałe): Rosnąca kategoria extra añejo obejmuje tequile, które leżakują przez co najmniej 3 lata w dębowych beczkach.
Najlepsza tequila dostępna jest w naszym sklepie online!